Neviditelný Pes

čtvrtek 23. června 2011

Hotelové domy na Papratné chronologicky





Před rokem 1989 bylo rozhodnuto o těžbě černého uhlí ve Frenštátě a součástí příprav byla výstava ubytoven pro horníky, tzv. hotelových domů, v části Papratná.

Nutno podotknout, že stavba byla realizována, tak jako velké množství jiných komunistických projektů, velmi necitlivě vzhledem ke krajině, přírodě a obyvatelům.

Po roce 1989 se ve Frenštátě a Trojanovicích aktivizoval odpor proti těžařské společnosti OKD a jejím záměrům na Frenštátsku.


Výsledkem velmi tvrdých OSOBNÍCH jednání s majiteli OKD bylo zakonzervování dolu a podpis MEMORANDA, ve kterém se OKD zavazuje, že sa současných společenských a geopolitických podmínek v oblasti ložisek černého uhlí nepočítá s těžbou této suroviny v dole Frenštát. Uhlí z Frenštátu bylo převedeno z bilančních do nebilančních zásob. Toto se stalo již v roce 2000.

Betonové domy hyzdící krajinu však zůstaly a pomalu chátraly a snahy o jakékoli využití ztroskotaly.

13.5.2009 tehdejší starosta Mgr. Stanislav Hrabovský podepsal "Memorandum o spolupráci při přípravě a realizaci demolice nedostavěných hotelových domů a výstavby centra volnočasové aktivity" s vlastníkem domů firmou RPG RE Commercial, s.r.o.

Financování měla zajistit 100 milionová státní dotace s Fondu rozvoje Moravskoslezského kraje.

Zákonitě se objevily názory, že finanční zodpovědnost za soukromou firmu převezme daňový poplatník. Ale v současném, dle mého názoru zvráceném, systému přerozdělování peněz uředníky bohužel nic zvláštního - z cizího přeci neteče....

Ale nakonec vše prošlo i na zastupitelstvu a je to jen dobře a svou zásluhu na tom mají jak pan Mgr Stanislav Hrabovský, tak Mgr Tom Káňa, který ve spolupráci se stavebním úřadem vyvinul nátlak na RPG, což bylo také v médiích dostatečně zdůrazněno...


Smlouva obsahuje slova jako "v nejkratším možném čase", "intenzivně", "s maximálním úsilím".
Také je v bodě "7" smlouvy uvedeno že, pokud nedojde uvolnění peněz do 30.6.2011, je společnost RPG oprávněna nakládat s domy, jak sama uzná za vhodné.

Od té doby však zastupitelé a radní NEUDĚLALI VŮBEC NIC A VŠE SMĚŘOVALO DO ZTRACENA.

Pravidelné, vytrvalé dotazování na situaci a stejně pravidelné "neodpovědi" "kompetentních" osob vedly Ing. Karla Míčka, v té době jednatele Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu, k vyvinutí iniciativy a zahájení OSOBNÍCH jednání, trvajících přes 1/2 roku, zaměřených hlavně na to aby se projekt skutečně dotáhl do konce a nedopadl pouze nic neřešícím podpisem a medializací akce jak je ve Frenštátě poslední dobou zvykem.

Dne 11.2.2011 byla podepsána dohoda mezi spol. RPG a jednatelem Sdužení Ing Karlem Míčkem dohoda o demolici do konce roku 2011 na náklady(100%!!!) majitele(RPG).

Jak jsem již zmínil a jak se koneckonců ve Frenštátě ukázalo - podpis a smlouva, nebo memorandum je jedna věc, skutečná realizace věc druhá.

Proto s velikým kvantem práce za sebou, přednesl Karel Míček informaci o uzavření dohody až na dubnovém zastupitelstvu.

Normální člověk by si řekl: tohle je skvělá zpráva. Ale co je dneska normální....

Radní a někteří další zastupitelé Frenštátu však reagovali velice podivně. Začlo se řešit, zda měl k takové věci mandát, proč nikoho neinformoval a další podobné úřednické nesmyslnosti, které bych od lidí majících tuto demolici ve volebním programu opravdu nečekal. Ostatně stejně, jako bych nečekal jejich předchozí nečinnost.

Je normální řešit "MANDÁT" člověka který mimochodem získal v komunálních volbách od občanů téměř 1000 hlasů a HLAVNĚ PŘICHÁZÍ KONEČNĚ S ELEGANTNÍM A RYCHLÝM ŘEŠENÍM DLOUHODOBÉHO PROBLÉMU? Podle mne ne a RADA MĚSTA BY SE MĚLA POŘÁDNĚ CHYTIT ZA NOS.

Radní z o.s. Naše Beskydy však ukázali o co jim ve skutečnosti jde velmi rychle a zbavili se nepohodlného člověka bez mandátu(rozuměj: není členem o.s. Naše Beskydy, neposkakuje v kroji a neoslavuje účelově šišaté zvoničky, zkrátka vyjadřuje vlastní názor):
Městský internetový plátek MONITOR24 reagoval velmi zaujatě - jeho nezávislost je minimálně napadnutelá u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Způsob jejich zpravodajství dává vzpomenout na éru normalizace.
Celý článek o tomto zde: Demolice hotelových domů - konečně!

A ještě o způsobu jednání "TĚCH SPRÁVNÝCH LIDÍ S MANDÁTEM".

Mgr. Stanislav Hrabovský r.2010: „...My musíme být vlastníky pozemků. Posílal jsem informace na RPG, ale zatím nemám odezvu. Takže chci jednat s jednatelem RPG. Budu trvat na tom, že pokud mají být hotelové domy strženy s využitím stoprocentní dotace, oni nám ten pozemek musí převést přes katastr...“

Poznámka: jednání formou posílání a čekání "na trůně" vysvětluje, proč se doposud nic nedělo....

Mgr. Zdeňka Leščišinová červen 2011: „Zatím stále čekáme. Sice zaznělo oznámení, že ony domy mají být zbourány, ale vše to zajišťuje firma, která je vlastní,“ uvedla Leščišinová. Ta zatím k demolici nepřistoupila. Městu tedy nezbývá než vyčkávat. „V současné době žádnou novou informaci, týkající se tohoto problému, nemám, ale bylo deklarováno, že by to mělo být hotové nejpozději do konce letošního roku. Určitě budeme mít s firmou nějaká další jednání, a pokud termín dodržen nebude, budeme se snažit o nápravu,“

Poznámka: Kdo už by o tom měl vědět nejvíce? Paní s mandátem opět vyčkává na trůně. Ještě že už výsledek na těchto lidech nezáleží - tedy výsledek jednání o demolici hotelových domů...
Osobní poznámka: Paní starostka není ani schopna vyslovit jméno toho, kdo danou informaci deklaroval. Co kdyby se mu to nakonec povedlo, že?

S použitím informací Novojičínského deníku, Monitoru24 a veřejně přístupných dokumentů městského úřadu
MVDr Karel Míček

3 komentáře:

  1. Klasika, co se dá od takových lidí čekat. Už se těším až ty baráky zmizí. Ti lidi taky. Od toho by měly být komunálky, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Karle, trochu jsi zapomněl doplnit důvody, proč byl mandát ukončen. Ublíženosti textu tohoto blogu by prospělo, kdybys tam třeba přidal zvukový záznam části zastupitelstva, kde jsou důvody ukončení mandátu celkem jasně řečeny. Považuji za zbytečné to tady vypisovat. Ale jinak držím palec, abys byl zvolen do příštího zsstupitelstva a mohl ukázat o v Tobě je a co umíš pro občany udělat. Aneb jak již zaznělo od moudřejších tohoto města, Beskydy jsou i Vaše ... :-) Tom Káňa

    OdpovědětVymazat
  3. Tome - právě, že nezapoměl... Jsem rád, že čteš můj blog. Obsahuje většinu důvodů proč ... A taky spoustu nezodpovězených otázek.
    Myslíš pravděpodobně chybějící podpis 2. jednatele sdružení - máš pravdu pane právníku - podpis je vše... a někdy taky nic(to znám moc dobře...) - v tomhle případě spíš nic, protože těžiště úspěchu při takovémto jednání neleží na papíře ...
    A taky si nejsem jist, jak velkou oporou by ti byl přesný záznam ze zastupitelstva. Mám dojem, že byla přítomna také Česká televize a docela kroutili hlavou. Jejich reportáž byla dle mého názoru objektivní narozdíl(překvapivě) od TV Uruba(Monitor24).
    Ty domy se opravdu zboří ... "teď už tomu budete muset věřit i vy."
    Nepleť si obranu a poukázání na fakta s ublížeností. Nepleť si kritiku s úmyslným zatajením skutečnosti - na to jsou ve Frenštátě jiní experti(také k přečtení na tomto blogu). Např. po natočení 20min rozhovoru postíme do "zpravodajství" 1 větu - tímto pozdravuji TV Uruba.
    Děkuji za "politické" doporučení.
    Nemám žádné politické ambice a nemyslím si, že bych byl vhodným kandidátem do zastupitelstva. Jsem příliž zaměstnán vlastními starostmi, problémy ale i radostmi a i kdybych byl náhodou zvolen, nemohl bych tu práci dělat pořádně. O zkušenostech nemluvě.
    Také bych musel dost zapracovat na sebevědomí, sebestřednosti a aroganci...
    Cítím potřebu se k některým věcem vyjádřit a nikomu svůj názor nevnucuji. Snažím se vycházet z holých faktů(opět viz. blog). Pokud máš nahrávku ze zastupitelstva sem s ní - slibuji, že ji zveřejním.
    Odcházím utrácet Bakalovy miliony - máme jich všichni ještě dost - i když do voleb(než pošle další) daleko...
    S heslem "Beskydy rostlinám, zvířatům a lidem. Mandáty mandátníkům".
    Karel(toho času bez mandátu)

    OdpovědětVymazat